
На різні випадки по — різному сервірують стіл. Але існують ряд правил сервірування столу. І освоїти ці правила сервірування столу повинна кожна господиня.
Так ви будете почувати себе набагато впевненіше, коли гості прийдуть в цей будинок вперше, до того ж, якщо ви з ними мало знайомі.
Від вибору скатертини, столових приборів, серветок і посуду, аж до прикраси на столі, залежить естетичність столу, його потрібно «вписати» в інтер’єр приміщення, його колірну гамму і стиль. І, звичайно ж, сервіровка повинна відповідати приводу застілля і, безумовно, поєднуватися з меню. Кожному предмету — своє місце на столі.
Нескладні правила сервірування столу
Отже, займатися сервіровкою треба не поспішаючи. Можна починати сервіровку з ранку (якщо треба бігти на роботу), а ще краще — напередодні, важливо закінчити сервіровку столу хвилин за 30 до приходу гостей.
Щоб накритий стіл не тільки радував око, а й був зручним для тих, хто сидить за ним, не слід його перевантажувати. Все повинно бути в міру.
Якщо стіл здається вам занадто захаращені, приберіть десертні келихи і залиште прилади тільки для закуски, першого і другого блюда, а всі інші прилади, поставте на візок неподалік від вас, тут же покладіть запасні, особливі і сервіровки прилади, вони можуть стати в нагоді.
Розрахуйте простір за столом. На одну людину досить 70-80 см. За столом.
За кількістю гостей розставте тарілки. Пам’ятайте, що колір сервізу повинен поєднуватися з кольором скатертини. Радує око поєднання двох кольорів. Можна постелити однотонну довгу майже до підлоги (з дорогої тканини), а другу, поменше, у формі квадрата або круглу іншого кольору. Так верхня скатертину захистить нижню від плям, що не маловажно для господині.
У центр столу поставте прикраса. Це може бути ваза з живими квітами, гірлянда або щось ще, наприклад, «плаваючі» квіти (для цього беруть невисокі, плоскі посудини з водою і покласти в них тільки суцвіття).
Головне, щоб прикраса не заважало співрозмовникам бачити один одного і спілкуватися між собою, заради яких ви затіяли це свято. А ось колір букетів для декорування столу диктує характер прийому, так, для сімейних торжеств намагайтеся вибирати квіти світлих, м’яких відтінків, а для офіційних прийомів підійдуть, скажімо, глибокі червоно-лілові тони.
Перед тим, як накривати на стіл, потрібно переконатися, що скатертина, посуд, прилади і келихи абсолютно чисті.
Ось схема святкової сервіровки столу.
- Посадочні картки
- стакан для води
- келих для білого вина 210 мл
- келих для червоного вина 260 мл
- ніж для масла
- тарілка пиріжкова для хліба
- десертна ложка
- десертна вилка
- тарілка підставкова
- чашка з блюдцем
- серветка
- вилка для холодних закусок
- вилка їдальня
- тарілка глибока
- столовий ніж
- чайна ложка
- столова ложка
Правила сервірування столу: 0 comments
Add comments
Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.